Moja cesta k zdravému vzťahu

Tento rok sme s manželom oslávili jedno veľmi pekné výročie, 10 rokov spolu. Samých nás to prekvapilo, že je to už 10 rokov čo sa poznáme a kráčame spolu životom, 3 roky z toho už ako manželia. Keď sa ma však priatelia pýtajú čím to je, že nám to tak klape, aké je naše tajomstvo dlhodobého fungujúceho vzťahu, nemám jednoznačnú odpoveď. Rozhodne sa necítim ako vzťahový poradca ale toto výročie ma donútilo popremýšľať trošku viac nad tým, aké sú vlastne ingrediencie zdravého vzťahu a čo ja považujem vo vzťahu za dôležité.

Sú to v podstate úplne jednoduché veci, ničím prekvapivé, počuli sme tie slová už nespočetne veľakrát, často sa nám zdajú byť až takým klišé, no napriek tomu ich mnohí, vrátane mňa, niekedy zabúdame žiť.

1. Otvorená komunikácia

Nevyhnutná vec v každom vzťahu, ktorý má fungovať. Najčastejšie nezhody a konflikty vznikajú z neochoty alebo neschopnosti hovoriť o veciach, ktoré nás trápia. Bavme sa o všetkom, nie len o tom kto mal aký deň a kto čo robil. Hovorme o svojich pocitoch, snoch, želaniach a predstavách o živote. Hovorme ale zároveň pozorne počúvajme toho druhého.

2. Dôvera je základ

A je to zároveň niečo, čo neprichádza automaticky so vzťahom len tak. Dôveru treba vedome budovať a posilňovať. Nemať obavy byť sám sebou, nebáť sa vyjadriť svoje názory, emócie a pocity, nemať strach z toho ako nás bude náš partner vnímať a posudzovať. Dôverujte si navzájom, jedine tak si vytvoríte bezpečný prístav, do ktorého sa budete obaja radi vracať.

3. Spoločne ale aj slobodne

Z mojich skúseností môžem povedať, že je dôležité aby partneri mali nejaké spoločné aktivity, záujmy a vedeli kvalitne spolu tráviť čas. My sme si napríklad vďaka cestovaniu, turistike a športu vytvorili mnoho krásnych spomienok, ktoré nám dodávajú chuť na ďalšie spoločné zážitky. Rovnako dôležité je však aj aby sme si vo vzťahu vedeli každý vyčleniť čas pre seba, dopriať si slobodu. Je to úplne v poriadku ak má každý aj svoje vlastné záujmy, nemusíme predsa všetok čas tráviť spolu. Doprajme si navzájom od seba aj trošku oddychu.

4. Prejavme lásku

Vo vzťahu zo začiatku plného pobláznenia, nežností a prirodzenej blízkosti často ľahko, ani si neuvedomíme ako, časom vyprchajú prejavy lásky. Pripomínajme si aké je dôležité vážiť si jeden druhého, neberme sa ako samozrejmosť.  Nájdime si čas na rozhovor aj keď sme ich už absolvovali nespočetne veľa v práci, nezabúdajme aj na intímny život aj napriek únave po celom dni, vnímajme jeden druhého, len tak sa na seba usmejme.

Nie sme dokonalý pár, učíme sa na vlastných chybách, máme lepšie aj horšie dni, hádky boli aj budú. Ale vždy keď príde ťažšie obdobie vravím si, že šťastie je vec vnútorného nastavenia a rozhodnutia. Tak vám prajem na tej vašej ceste za zdravím vzťahom veľa šťastia.

Tiež túžite po zdravom a trvalom vzťahu plnom lásky a dôvery? Prihláste sa na niektorý z našich speed dating eventov v Bratislave a spoznajte single ľudí s podobnými túžbami!

Previous
Previous

Naša minulosť, budúcnosť a vzťahy

Next
Next

O láske, vzťahoch a matchmakingu s Petrou